Rozgrzewająca zupa krem z dynii

Witajcie.
Jesień pełną parą więc postanowiłam, że dodam przepis na mojego bloga.
Może częściej będę dodawała przepisy. 

Dzisiaj rozgrzewająca zupa krem z dynii
Zapraszam.


Zupa krem z dynii to potrawa, która musi byc u mnie jesienią. 
Wtedy mam dostęp do dużej ilości dynii i moge taka zupę robić nawet codziennie. 

Dynia  jest bogata w beta-karoten  i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych.
Beta- karoten jest przeciwutleniaczem co oznacza, że moze zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowo dla osób dbających o linię dynia jest niskokaloryczna i dostarcza błonnik pokarmowy dlatego pomaga w odchudzaniu. Dodatkowo sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.

Na jesień idealnie smakuje pyszna rozgrzewająca zupa dyniowa.



Połowa małej dynii
2 marchewki
1 pietruszka
1-2 średnie ziemniaki.
Połowa cebuli
czosnek
3 łyżki masła lub dowolnego tłuszczu
Sól
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Chilli

Masło
Bułka kanapkowa lub inne pieczywo na grzanki

Dodatkowo blender


1. Marchewkę, ziemniaki, pietruszke, dynię pokroić w drobne części. 
2. W garnku rozgrzać łyżkę masła lub innego tłuszczu, pokrojoną cebulę i czosnek lekko podsmażyć. 
3. Dodać pokrojone warzywa i lekko podsmażyć caly czas mieszajac by sie nie przypaliły. 
4. Dodać szklankę wody lub bulionu i dusić pod przykryciem aż do miękkości.
5. po ugotowaniu warzyw wszystko zblendować na gładką masę i uzupełnić wodą lub bulionem aby nadać dobrej konsystencji czyli według uznania. 
6. Po zblendowaniu dodaje przyprawy, imbir, gałkę, chilli oraz sól do smaku
Pamiętaj jednak, żeby przyprawy dopasować pod siebie. Jeżeli lubisz dodaj więcej a jeżeli nie lubisz to dodaj mniej lub odejmij calkowicie daną przyprawę. 

Na patelni rozpuść masło i podsmaż bułkę by uzyskać grzanki. 




Mam nadzieję, że przygotujecie taką zupę.
I będzie wam równie świetnie smakować. 




(Instagram KLIK)

3 komentarze: